WHITEWATER RAMBLE – PSEUDONYMOUS

De Amerikaanse staat Colorado staat bekend om zijn vele bluegrass-muziek spelende artiesten. Met de vijftien jaar geleden opgerichte formatie ‘Whitewater Ramble’ uit Fort Collins hebben we hier alweer zo’n groep waarin mandoline, fiddle en akoestische gitaar een belangrijke rol in de instrumentatie bij de liedjes krijgen toebedeeld. Op hun derde album “Pseudonymous”, de opvolger van ”Roots & Groove” uit 2013, brengt dit zestal veertien tracks die in het folk- en bluegrass-genre zijn onder te brengen.

‘Whitewater Ramble’ werd opgericht rond zangers en songschrijvers Patrick Sites en Damon Wood. De andere bandleden zijn bassist David Becher, fiddlers Andy Reiner en Michael Chevalier en drummer Ryan Sapp. Op enkele liedjes horen we ook vrouwelijke backing vocals die verzorgd worden door ‘The Black Swan Singers’ en ook Jessica Jones en Adam Lufkin leveren een vocale bijdrage door de leadzang voor hun rekening te nemen in het duet “It Don’t Matter / A Band Widow’s Lament”.

Als gastmuzikant op piano en Hammondorgel begroeten we Bill McKay van ‘Leftover Salmon’ die we onlangs ook zagen opduiken als bandlid van de bluegrassformatie ‘Coral Creek’ en Chris Pandolfi van ‘The Infamous Stringdusters’ speelt op zijn banjo bij het nummer “Hollow”. Zoals bij bluegrass wel vaker het geval is ligt het tempo van de meeste nummers op “Pseudonymous’ aan de vlugge kant. Dat is zo o.a. in “Broken Rocks”, “Drinking Song” (zie video) en “Hollow”. “Fare Thee Ever Well” is eerder een folksong, terwijl “This Ol’ Guitar” haast pure rock’n’roll is, net als het later volgende “Mama Got Rhythm”.

‘Whitewater Ramble’ sluit in hun nummers hier en daar elementen bij die ontleend zijn aan de pop- en funkmuziek en ook Americana-invloeden kunnen soms worden bespeurd. Die funk kunnen we zo terugvinden in het nummer “3 Minutes 2 Spare” dat als eerste single uit dit album werd gelanceerd en waarop Joey Porter van de formatie ‘The Motet’ als gastmuzikant op clavinet speelt. “Pseudonymous” is een plaat vol variatie in ritme en stijl, wat het geheel best aangenaam beluisterbaar heeft gemaakt.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Whitewater Records

video